Alt om lys

I denne lys wikipedia har vi samlet de vigtigste begreber og vilkår for lys og belysning. Denne blog kan være til gavn for dig, der er interesseret i at vide mere om lys og belysning. Eller måske skal du indenfor kort tid opdatere belysningen i dit hjem, kontor, have, garage, butik og mere og vil vide mere om belysning.

Energieffektivitet
Energieffektiviteten opgives i lumen pr. watt. Lumen er lysmængde, watt er pærens effekt. Jo højere lumen pr. watt, desto bedre energieffektivitet. Du kan se lumen pr. watt på pakken. F.eks. har gode LED-pærer en effektivitet på ca. 60 lumen/watt eller bedre, mens glødepærer ligger på ca. 10 lumen/watt.
Energimærke: Bedste valg er LED: A+ eller bedre. Sparepæren A. Halogenpærer: C til 230 V / B til lavvolt
Farvegengivelse: Lyskildens evne til at gengive farver naturtro. Kan både angives i Ra-værdi eller Colour Rendering Index (CRI), som er to betegnelser for det samme tal
Farvetemperatur: Farvetemperaturen beskriver lysfarven og fortæller, om lyset virker varmt eller koldt. Farvetemperatur angives i kelvin (K), og skalaen går fra 0 til 10.000 K. Jo lavere temperatur, desto varmere lys. Varme farver ligger på 2.700-3.300, neutrale farver på 3.300-5.000, mens kolde farver som ved dagslys ligger på over 5.000 Kelvin.
Forkobling: Lysstofrør og A-pærer kan ikke tilsluttes direkte til stikkontakten. Det er nødvendigt, at der indgår en forkobling, som transformerer strøm og spænding til den forsyning, pæren kræver. I A-pærer er forkoblingen indbygget i pærens sokkel.
HF-forkobling: HF-forkoblinger er bedre end konventionelle jernkerne forkoblinger, da energieffektiviteten er betydelig bedre, og du undgår flimmer
Ikke-retningsbestemt lys: Lyset udsendes i alle retninger til forskel fra f.eks. Spots.
Indbygget driver: LED’er behøver en driver til at give den rette strøm. I 230 V LED til netspænding er driveren indbygget i pærens sokkel. I 12 V LED er der et simpelt elektronisk kredsløb, som styrer strømmen fra transformatoren til LED’erne.
Indbygget transformator: De mest effektive 230 V halogenglødepærer (energiklasse B) har transformer indbygget i pærens sokkel.
Integreret LED: Nogle armaturer har LED’erne indbygget (uden sokkel og fatning), så de enten ikke kan udskiftes, eller kun kan udskiftes med værktøj.
Kelvin: De forskellige nuancer af hvidt lys (lysets farvetemperatur) måles med Kelvin-skalaen (K). Området 2.600 - 3.000 K er det mest populære i Danmark

Levetid: Måles i timer eller hour (h). Hvis pærens levetid er på 1.000 timer, og pæren bruges i knap 3 timer hver dag, svarer det til, at pæren holder i et år. Der er stor forskel på lyskilders levetid. Halogen- og glødepærer har den korteste levetid.
Lysstrøm: Det synlige lys fra en lyskilde i alle retninger tilsammen. Angives i lumen (lm). Lyskildens emballage angiver, hvor mange lumen lyskilden udsender. To lyskilder, som har samme lumenværdi, giver lige meget lys.
Lysstyrke: Hvor meget lys en lyskilde sender i en bestemt retning.
Ra-værdi: Jo højere tal desto bedre farvegengivelse.
Reflektorpære: En pære, der har en spejlbelægning, der begrænser lyset i visse retninger og i stedet sender mere lys i andre retninger
Retningsbestemt lys: Nogle pærer udsender lyset i en mere eller mindre snæver kegle i én retning – f.eks. spot pærer.
Sokkel: Foden af pæren. Kan være udformet med gevind eller stifter
Spredningsvinkel: betegner den vinkel, hvor i lyset fra lyskilden udsendes; des bredere vinkel des større spredning.
T5- og T8-lysstofrør: T5-lysstofrør har en diameter på cirka 16 mm, mens T8- lysstofrør har en diameter på cirka 26 mm. Lysstofrørets diameter kan beregnes ved at gange T-værdien med 1/8 tomme, hvilket er 3,18 mm
Transformer: Lavvolt halogenpærer og lavvolt LED pærer skal tilsluttes en transformer. Transformatoren kan være tilsluttet en stikkontakt eller være en del af den elektriske installation.
Watt/wattage: Lyskildens effektforbrug og dermed bestemmende for lyskildens energiforbrug.

Her skal du skille dig af med pæren:
- Gløde-pærer: Din skraldespand (pakket forsvarligt ind)
- Halogen-pærer: Din skraldespand (pakket forsvarligt ind)
- Sparepærer: Genanvendelse på affaldsstation
- LED-pærer: Genanvendelse på affaldsstation
- Lysstofrør: Genanvendelse på affaldsstation
Vil du mere vide om lys, eller måske om et bestemt produkt? Så er du altid velkommen til at tage kontakt til vores kundeservice.
Herunder et lille udvalg over de forskellige slags lyskilder, vi har i vores webshop.