Siden skiftet fra glødelamper til halogenpærer, har ingeniører forsøgt at udvikle en lyskilde, der havde længere varighed og forbrugte mindre strøm uden at gå på kompromis med belysningenskvaliteten. Så kom LED-pærer på banen!

 

Despite the wide spread adoption of this innovative technology in a variety of applications, some EU members have asked to postpone the legislation that would lead to cities, businesses and private consumers replacing their traditional bulbs with LEDs.

 

Til trods for den udbredte anvendelse af denne innovative teknologi til en lang række formål, har nogle EU-medlemslande bedt om en udskydelse af den lovgivning, der ville indebære, at byer, virksomheder og private forbrugere erstattede deres traditionelle pærer med LED-pærer.

 

Deres stemme er blevet hørt, og den lovgivning, der skulle være trådt i kraft i september 2016, bliver nu forsinket med to år.

 

Men hvorfor skal vi vente yderligere 50 måneder, før vi ser verden i et bedre lys?

 

Dem, der ønsker at forsinke lovgivningen, mener, at LED-teknologi endnu ikke er tilstrækkeligt udbredt til at imødekomme behovet.

 

Men hvis frøken Justitia i dag skulle veje fordele ved LED og halogen, så ville der ikke være lighed mellem de to. Den nye teknologi giver allerede fordele, hvor den anvendes. Priserne på LED falder hurtigere end forventet, mens teknologien hurtigt forbedres. Derfor er konsekvensen af beslutningen om at udsætte EU-forbuddet ikke kun til skade for forbrugerne, men også for virksomheder og byer.

 

LED har en længere levetid på omkring 50.000 timer. I gennemsnit betyder det, at LED-pærer er fem gange mere holdbare end traditionelle halogen- eller glødepære. Anvendelsen af LED-teknologi vil derfor reducere vedligeholdelsesomkostninger og medføre en besparelse på op til 90% på det samlede strømforbrug.

 

 Disse fordele har man allerede opnået i af de fleste europæiske byer!

 

Har du nogensinde fløjet over Los Angeles, cyklet langs den Grønne Sti i København, eller vandret blandt lysene i Shanghai? Mange byer har allerede implementeret LED i et forsøg på at forbedre de mangler, der er forbundet med traditionelle lyskilder.

 

Med en plan om at eftermontere 250.000 lyskilder i 2017, vil New Yorks 76 $ millioner projekt blive det største i USA. The Big Apple vil opnå energibesparelser og besparelser på vedligeholdelse til en værdi på op til 14 millioner $ om året i (fra U. Wang, How LEDs Are Going To Change The Way We Look At Cities, Forbes, 2014)

 

Vi er i øjeblikket tilskuere til et fænomen kaldet Smart Cities, som giver mere end blot højteknologiske og bæredygtige belysningsløsninger. Smart Cities fokuserer på udvikling af både funktionel og beboeligt belysning.

 

Dr. Elke den Ouden, påpegede ved hendes webinar den 24. november 2015 på det Tekniske Universitet i Eindhoven (TU/e), at "LED kombinerer tekniske og økonomiske fordele med meningsfyldt anvendelse, der gør lyskilder til katalysatorer for Smart Cities".


Her er et eksempel, som underbygger Dr. Ouden vurdering.

 

Hoekenrodeplein, som er en plads beliggende ved siden af de tre vigtigste koncert- og arrangementssteder i Amsterdam, er blevet fuldstændig genskabt takket være anvendelsen af LED-teknologi. Ved at installere (LED) lysdioder, er området blevet mere attraktivt for de lokale og besøgende. Belysningen er blevet forvandlet til en multitasking-tjeneste, fordi den gør området til et mere sikkert sted, forbedrer bæredygtigheden, fremmer samhørigheden og co-creation, hvilket er med til at skabe en behagelig og glad stemning.

 

 

 

Fordi lys også kan ændre vores humør, påvirke vores effektivitet og påvirke vores opfattelse af, hvad der sker omkring os.

 

Det er en yderligere grund til, at kontorer har valgt at skifte til LED, for at forbedre deres energieffektivitet samt medarbejdernes humør. For eksempel så "stimulerer [LED blåt lys] fotoreceptorer i øjet, hvilket reducerer produktionen af melatonin og hjælper en person holde sig vågen". (fra Taub m. fl. LEDs Change Thinking About the Light Bulb, New York Times, 2014).

 

Intelligent belysning revolutionerer vores livskvalitet i både faglige og hjemlige omgivelser.

 

Sammen med ovennævnte tekniske fordele giver LED andre fordele såsom muligheden for at generere forskellige lysfarver, lysstyring via wifi, så lyset kan dæmpes og dermed skabe den perfekte stemning, samt muligheden for at overvåge dit strømforbrug.

 

LED er dog ikke er klar til at overtage hele belysningspanoramaet endnu. På nuværende tidspunkt, kan LED ikke anvendes til at erstatte enhver type af lyskilde.

 

For øjeblikket er det hverken muligt at erstatte gasudladningslamper eller fluorescerende T5 rør med LED. Et skift til LED vil i disse tilfælde nødvendiggøre et lyskildeskift, hvor også armaturet udskiftes.

 

Men gennemførelsen af eftermontering, lyskildeskifte eller køb af LED-moduler (armaturer, hvor LED-pærer allerede inkluderet) giver alle betydelige økonomiske fordele. De lave energi- og vedligeholdelsesomkostninger indebærer, at du hurtigt får indtjent din investering.

 

 Lys er vores adgang til verden.

 

Investering i og udvikling af nye belysningsteknologier kan forbedre vores forhold til verden og ændre den måde, vi ser på vores omgivelser.

 

Igennem de seneste årtier har vi at bombet mørket ved at brænde huller i el-budgetter, hvilket har dræbt dyreliv og forvirrer miljøet ved helt at slette vores opfattelse af stjerner.

 

LED er mere end et alternativ; LED repræsenterer en revolution, der kan hjælpe os med at etablere en harmonisk forbindelse mellem os og vores verden.