Gartneri er en gren af landbrug, der beskæftiger sig med videnskab, innovation og teknologi indenfor planteavl. Ved gennemførelse af LED , har det vist sig, at væksten er øget op til 40% .

 

LED kan væsentligt stimulere afgrøders vækst og samtidig reducere energiforbruget betydeligt.

 

I dette tilfælde er energibesparelse ikke den eneste fordel, der findes mange flere som kan nævnes.

 

Funktionerne i LED belysning til havebrug, såsom høj effektivitet og længere levetid giver fleksibilitet for avlere. Lysdæmpning og kontrollerbart lys, lysdioder der tændes øjeblikkeligt og kan let indstilles i cyklusser, der fremmer en sund plantevækst.

 

Mere vigtigt er, LED-lys viste sig at være afgørende for dette område. Planter har en helt anden følsomhed for lysfarver i forhold til det menneskelige øje. Den nye teknologi giver os mulighed for at styre og tilpasse lys til de forskellige behov hos planter.

 

I detaljer, clorophil viser en absorberings maksima på 400-500 nm og 600-700nm, hvilket gør at planterne har en højere fotosyntetisk effektivitet under rødt og blåt lys. (Hentet fra ledlight.osram-os.com) Derfor, for at forbedre plante vækstrater og maksimere absorberingen, er lyskilder nu specifikt opsat til røde og blå bølgelængder.

 

Nysgerrighed: Mange planter er grønne, fordi de absorberer rødt og blåt lys samtidig med at afspejle grønt lys.

 

Hvordan fungerede kunstigt belysning indenfor gartneri, før LED overtog belysning?

 

Før indførelsen af LED, var den mest almindelige anvendelse til at generere kunstig belysning for afgrøder i væksthuse HIG tryk natrium lampe (HPS). Dette giver dog ikke nok lange røde bølgelængder og viser for kort blå bølgelængder, som i høj grad kan forbedre fotosyntesen. Hvad der gør dem ineffektive sammenlignet med LED-teknologi, er den kortere levetid, den varme de udløser, når de er tændt. HPS fungerer ved en meget høj temperatur, som kan være skadelige for planter i nærheden.

 

LED fandt løsningen. Brugen af LED giver os mulighed for at skræddersy spektret samtidig med at tilbyde en længere levetid. Problemet med  at lamperne kører ved høje temperaturer, eksisterer ikke længere. Det er næsten umuligt for LED’erne at overophede.

 

Ydermere, kan LED modstå en et bredt område af atmosfæriske tilstande, såsom 90% fugtighed, som er til stede i drivhuse.

 

Resultaterne er energibesparelse, reducerede vedligeholdelses omkostninger, øget plante vækst, optimering af processen og sundere afgrøder.

 

Hvad er fremtidens scenarie?

 

LED-teknologi har inspireret landbrug , en vifte af by-landbrug, hvor have eksperter dyrker mad og planter i lagerbygninger.,

 

I 2050 forventes den globale befolkning at stige til 10 mia. Så vil vi kræve mere mad, med lettere og hurtigere transport. ( Treacy, M. kunne LED pærer skabe en urban landbrugs revolution , Treehugger.com , 2015)

 

Mens 80% af land på jorden er egnet til at dyrke afgrøder, og i øjeblikket i brug og 15%  af jorden er ufrugtbar, er der er tilbage lidt tilgængelig jord til dyrkning. ( Hentet fra www.verticalfarm.com )

 

LED-lys kan være, igen, løsningen.