Udfasning af pærer i 2021: Se her, hvad du bør være opmærksom på!
I følge EU's regulering af 2019/2015/EU vil produktionen af visse sparepærer, R7-pærer og lavspændingshalogenpærer stoppe fremover, så kun de resterende lagre kan sælges. I denne blog forklarer vi dig alt hvad du skal vide om dette, og om hvordan du kan forberede dig på dit fremtidige valg af lyskilder.
Hvornår bliver sparepærerne udfaset af markedet?
Som en del af EU's direktiv om miljøvenlige produkter vil der fra den 1. september 2021 ikke blive produceret nye sparepærer med integreret forkobling (f.eks. som dem vi kender med E14- eller E27-sokkel) mere. Indeværende pærelager kan stadig sælges, men vil blive reduceret støt og roligt. Hvis du i øjeblikket er på udkig efter nye sparepærer, anbefaler vi, at du nu skifter til LED sparepærer som du kan finde via dette link. Vi vil forklare fordelene ved dette i et senere afsnit.
Godt at vide: Sparepærer som bruger ekstern forkobling vil fortsat være tilgængelige i handelen - en udfasning af disse produkter er endnu ikke planlagt.
Hvilken konventionel belysning udfases samtidig?
Det er ikke kun visse typer energisparepærer som udfases fra den 1. september 2021 af EU's direktiver, men regulativet gælder også for tre andre lyskilder:
- R7s halogenpærer med en lysstyrke på mere end 2700 lm (ca. 140 W).
- Lavspændingshalogenpærer med reflektor og en spredningsvinkel bredere end 10 grader; hvilket er spotpærer med følgende sokler: GU4-, GU5.3- og G53.
- T12 og T2 lysstofrør.
Også for disse pærer er det kun restlageret som vil blive solgt. Ligesom til energisparepærerne er der også her effektive LED alternativer, som du kan benytte dig af: R7s LED pærer og GU4, GU5.3 og G53 LED spots.
Hvilke konventionelle pæretyper vil blive udfaset i løbet af de næste par år?
Den næste udfasningsdato er den 1. september 2023. Fra denne dato vil produktionen af T8 lysstofrør med en længde på 60 cm, 120 cm og 150 cm blive indstillet. Desuden vil halogenpærer med G4, GY6.35 og G9 sokkel også blive taget ud af markedet. Det er vanskeligt at forudsige, hvilke andre pærer der vil blive udfaset i fremtiden. På grund af den stigende betydning af miljøbeskyttelse og bæredygtighed vil antallet af pærer, der fjernes fra produktionen, kun stige. I Schweiz er f.eks alle halogenpærer allerede blevet forbudt.
Tip! Der findes også allerede LED alternativer på markedet til disse typer pærer. De sparer dig ikke kun for høje energiomkostninger (gennemsnitligt 70 %), men har også en meget længere levetid. Med LED belysning sparer du ikke alene penge på en yderst effektiv måde, men du beskytter også miljøet, idet der produceres mindre affald.
Nedenfor finder du en oversigt over alle de pærer, der vil udgå i den nærmeste fremtid:
Pæretype | Sparepærer![]() |
R7s pærer![]() |
T2 og T12 lysstofrør![]() |
GU4, GU5.3 og G53 pærer![]() |
T8 lysstofrør![]() |
G4, GY6.35, G9 pærer![]() |
Vilkår | Inkl. integreret forkobling | >2,700 lumen (ca. 140W) | – | Met reflektor og en spredningsvinkel >10° | 600 mm, 1200 mm, 1500 mm | – |
Udfasningsdato | 1 september 2021 | 1 september 2021 | 1 september 2021 | 1 september 2021 | 1 september 2023 | 1 september 2023 |
Undtagelser fra denne udfasning!
Der findes også pærer der falder ind under en af de berørte kategorier, men som anses for at være undtaget. Det drejer sig om:
- Nødbelysning.
- Batteridrevne lyskilder.
- Armaturer med udskiftelige lyskilder.
- Kunstværker.
En fuldstændig liste over fritagelser findes i databasen EUR-Lex (bilag III - Fritagelser).
Hvorfor udfases energisparepærer og andre konventionelle lyskilder?
EU ønsker at reducere drivhusgasudledningen betydeligt i 2030 i forhold til 1990. Der er truffet forskellige foranstaltninger for at opnå dette. For eksempel vil ineffektive pærer blive forhindret i at komme på markedet og skal erstattes af bæredygtige, miljøvenlige alternativer. Den Europæiske Union vil spare ca. 167 terrawatttimer energi i målsætningsåret. Det svarer nogenlunde til et årligt energiforbrug i hele Danmark. Denne beslutning har også ført til en opdatering af energimærket. Det nuværende energimærke (D til A++) for en elektronisk enhed eller lyskilde bliver erstattet af en ny klassificering fra G til A. Du kan finde flere oplysninger om det nye energimærke via dette link.
LED teknologi er det effektive alternativ til konventionelle pærer!
Der findes et LED alternativ til næsten alle de traditionelle pærer. Disse giver ikke kun samme lyskvalitet, men har også en særdeles høj energieffektivitet. Med LED spots kan du f.eks. spare op til 90 % på dit energiforbrug i forhold til almindelige halogenspots. Overgangen har kun fordele. I mange tilfælde er det også meget enkelt. E27 og E14 sparepærer kan f.eks. erstattes 1 til 1 med en LED pære som har samme sokkel.
Hvad skal jeg vide, når jeg skifter fra konventionelle til LED pærer?
De fleste konventionelle pærer kan erstattes direkte af LED varianter. Der er dog et par ting, som man skal være opmærksom på.
- Sørg for, at du bruger pærer med samme farvekode og lumenværdi. I dette tilfælde får du den samme lysfarve og lysstyrke som med din gamle pære. Du finder altid farvekoden i produktets titel, f.eks. "927". Det første tal angiver LED pærens farvegengivelse; 9 står for en CRI på 90-99 Ra. De sidste to tal angiver farvetemperaturen; 27 står for 2700K (ekstra varm hvid). Klik her for at få flere oplysninger om lysfarver. Lumenværdien for alle pærer kan findes i produktspecifikationerne.
- Før du køber en LED pære skal du altid sammenligne dimensionerne på din gamle konventionelle pære med LED erstatningspæren. LED pærer kan være lidt større end en konventionel pære på grund af den indbyggede elektronik. Dette er igen en afgørende grund til, at LED pærer ikke bør smides i husholdningsaffaldet. Selv om de ikke indeholder giftige komponenter, kan elektronikken i dem genbruges. Du kan aflevere disse lyskilder på en genbrugsstation.