LED spot pærer
LED spot pærer benyttes næsten overalt, de bruges som generel belysning og som effektbelysning i detail-, hoteller og boliger. Spots er tilgængelige i 12V og 230V og kommer i alle mulige størrelser med forskellige lysfarver og lysstyrke. I dag er næsten alle LED spot pærer dæmpbare, og lysstyrken og lysfarven svarer helt til almindelige halogenpærer. LED-spots er en perfekt erstatning for halogenpærer. Ved at skifte til LED kan du spare op til 80% energi sammenlignet med en standardpære. Husk at kigge på Kelvintallet: 2700-3000 kelvin giver et varmt lys, 3500-4000 er mere hvidt lys, og 6500 kelvin er dagslys. Læs mere herunder om, hvordan du erstatter din halogenpære med LED spotpærer....
LED spot pærer benyttes næsten overalt, de bruges som generel belysning og som effektbelysning i detail-, hoteller og boliger. Spots er tilgængelige i 12V og 230V og kommer i alle mulige størrelser med forskellige lysfarver og lysstyrke. I dag er næsten alle LED spot pærer dæmpbare, og lysstyrken og lysfarven svarer helt til almindelige halogenpærer. LED-spots er en perfekt erstatning for halogenpærer. Ved at skifte til LED kan du spare op til 80% energi sammenlignet med en standardpære. Husk at kigge på Kelvintallet: 2700-3000 kelvin giver et varmt lys, 3500-4000 er mere hvidt lys, og 6500 kelvin er dagslys. Læs mere herunder om, hvordan du erstatter din halogenpære med LED spotpærer....
Hvorfor vælge LED-spots i stedet for halogenspots?

Halogenpærens tid er næsten forbi på grund af EU-forbuddet mod halogen. Den sidste fase af loven om forbud mod produktion af halogenspots har allerede været i kraft i et par år. Desuden er produkterne nu trukket tilbage fra salg i nogle lande. Formålet med dette skridt er at reducere energiforbruget drastisk og tilskynde køb af effektiv LED belysning. Ud over loven er der også andre grunde til at skifte fra halogen til LED:
- Sammenlignet med halogenpærer bruger LED spots op til 90 % mindre strøm, hvilket i sidste ende sparer dig penge!
- Du udsættes ikke for varme emissioner, da LED spots ikke afgiver varme uanset hvor længe og hvor stærkt de lyser.
- LED belysning er fuldstændig flimmerfri!
- Sammenlignet med halogenspots har LED alternativer op til 10 gange længere levetid. Dette reducerer vedligeholdelses- og udskiftningsomkostningerne enormt! Dvs. købsprisen afskrives i løbet af kort tid.
- Lysdioder er fuldstændig uskadelige da de ikke indeholder giftige stoffer og derfor kan genbruges.
- At skifte til LED betyder at skifte til bæredygtig belysning.
Hvordan kan jeg erstatte mit halogenspot med LED spotpærer?
Vil du gerne udskifte dit energislugende halogenspot med en miljøvenlig LED lyspære? Ændringen er ganske enkel. Du skal blot vide, hvilken sokkel og hvilken spænding (volt) din gamle pære har. Derefter kan kan du søge i vores filtre på siden her til venstre på din information og ret hurtigt finde et LED match! Du kan også søge efter det wattforbrug, som du ønsker at din nye LED spot pære skal erstatte.
Husk på, at halogenspots har en standard varm hvid lysfarve (2700K - 3000K), mens LED spots har et meget bredere udvalg af lysfarver (1800K - 6500K). Vil du gerne købe en spotpære med samme lysfarve som din gamle spotpære? Så anbefaler vi at udskifte 2700K pærer med en dim-to-warm LED spotpære (kan skifte farvetemperatur mellem 2200K - 2700K) og at skifte en 3000K halogenspot med en 2700K LED spotpære.
Du kan læse mere i vores blog her " LED eller halogenpærer "
Hvad er forskellen på LED spots og LED indbygningsspots?
LED spots omfatter alle spotpærer, som er placeret i et armatur. Disse spots fås i forskellige sokkel-udførelser: GU10, GU5.3, G53, GU4, GU4, GX53, PAR E27 og reflektorspots. Indbygningsspots er derimod hele armaturer. Det kan være armaturer med LED integrerede lyskilder eller tomme armaturer med fatning til en LED spotpære. Se alle spotpære- indbygningsarmaturerne her.
Hvordan finder jeg ud af, hvilken LED lyskilde jeg skal bruge?
Har du planer om at installere LED spots i din virksomhed eller dit hjem? Så er der tre punkter, der bør tages i betragtning:
- Hvad skal rummet bruges til, fritid eller arbejde? Dette bestemmer den bedst egnede lysfarve.
- Skal pæren bruges til almen eller understøttende belysning? Her ser du på vinklen på lysstrålen.
- Har rummet en vigtig funktion? Dette er vigtigt for farvegengivelsen.
Hvilken lysfarve skal jeg vælge?
LED-spotpærer kommer i mange forskellige farvetemperaturer. Afhængigt af anvendelsesformålet kan du faktisk vælge den helt rigtige lysfarve takket være LED teknologien. Se på farvetemperaturen, som betyder farvetonen på pærens lys og som måles i grader Kelvin (K) på en skala fra 1000 til 12000. Jo højere antal Kelvin, jo hvidere vil lyset forekomme.
Her hos Lyskilderdirekte kan du vælge i mellem følgende mange farvetemperaturer:
Ekstra varm hvid (2700K) - Denne farve anvendes bedst på steder, hvor der ønskes en hyggelig og behagelig atmosfære. LED-spotlightsne er ideelle til brug i hotelbranchen og i rum i hjemmet, herunder stuer og soveværelser.
Varm hvid (3000K) - Spotlights med denne farvetemperatur har et neutralt, men behageligt varmt hvidt udseende. De anvendes i butikker, haller, receptioner, kantiner, venteværelser, opholdsrum, køkkener osv.
Kølig hvid (4000K) - Den neutrale, kølige hvide lysfarve forbedrer koncentrationen og synet. Derfor anvendes koldt hvide lyskilder ofte på kontorer, lagerbygninger, i detailhandelen og andre arbejdspladser.
Dagslys hvidt (6500K) - En LED-spotlight med en dagslys hvid lysfarve kan bruges, hvor koncentration og syn er af stor betydning. Daglys hvidt lys giver den største kontrast mellem farverne og anvendes ofte i sundhedssektoren, tegnestuer og malerværksteder.
Dim-to-Warm (1800 - 2700K eller 2200 - 2700K) - Disse spotlights har en fleksibel lysfarve, der gør det muligt at skifte fra 2700K lys til 2200K eller 1800K lys og alt derimellem. Dette er nyttigt for rum med forskellige aktiviteter, f.eks. hoteller, restauranter og boliger.
Vil du vide mere om farvetemperatur? Læs med her!
Hvilken lysvinkel har jeg brug for?
LED spotlights fås også med forskellige lysvinkler. Disse angiver lysets spredning i grader (°/D). Du vælger igen vinklen afhængigt af formålet med lyskilden.
- 8° - 24°: En LED-spotpære med en smal stråle er optimal til belysning af objekter, f.eks. ved at sætte spotlys på et maleri eller en skulptur.
- 25° - 40°: Denne lysvinkel er velegnet til accentbelysning i butikker, restauranter, hjem og virksomheder, men også til at fremhæve overflader eller objekter. Denne vinkel bruges oftest i almen bolig over et spisebord.
- 41° - 90°: Lyskilder med denne lysvinkel belyser effektivt korridorer, haller og smalle og/eller små rum, men de kan også bruges som supplerende belysning.
- 91° eller mere: Denne brede lysvinkel er også populær til almen belysning i et rum.


Hvor mange LED-spots pr. rum?
Spot pærer kan bruges til at belyse et rum særlig ensartet. Til dette formål anvendes flere spotlights i stedet for en enkelt loftslampe. For at sikre, at der ikke bliver for lidt eller for meget lys i sidste ende, er det nødvendigt med en vis planlægning. Før du køber og installerer LED-spots, bør du spørge dig selv, hvor mange produkter du har brug for til dit rum. Svaret afhænger af lumenværdien af de produkter, du ønsker at bruge:
- Badeværelse: 500 - 600 lm/m².
- Stue: 300 - 500 lm/m².
- Køkken: 300 - 500 lm/m²; madlavning kræver mere lumen end madfortærring.
- Soveværelse: 300 - 400 lm/m².
- Hal/entre: 300 lm/m².
- Hjemmekontor: 280 lm/m² samt en skrivebordslampe evt.
- Børneværelse: 140 lm/m².
Et eksempel: Du køber en LED spotpære, der udsender 320 lumen. Hvis du placerer denne pære over spisebordet, har du kun brug for én lyskilde pr. kvadratmeter. Hvis du placerer spotpæren over dit skrivebord, skal du bruge to lyskilder pr. kvadratmeter. Vil du vide mere om at vælge den rigtige mængde lumen i forhold til wattforbruget i en LED spotpære? Så tag et kig på vores side om lumen til watt.
Hvilke LED-spots i badeværelset?
Badeværelset er et multifunktionelt rum. Du sminker dig, du barberer dig, du tager måske et afslappende bad og så videre. Til alle disse forskellige anvendelser skal LED spotpæren opfylde de specifikke krav:
- Til grundlæggende belysning er det bedst at bruge dæmpbare LED spots med 3000K. De kan oplyse et badeværelse uden dagslys og skabe en hyggelig atmosfære i et hjemligt spa.
- Til spejlbelysning anbefaler vi 4000K spotpærer med høj farvegengivelse. Det er især vigtigt, når du lægger makeup, fordi du kan se farven på make-up’en helt realistisk i spejlet.
Hvilke LED spots er dæmpbare?
Der findes dæmpbare versioner af de fleste typer LED spots; dette er altid angivet i produktets titel og i specifikationerne. De førende er dog spots med GU10-, GU5.3- og G53- sokler. Vil du være sikker på at købe dæmpbare spots? Se vores kategori 'Dæmpbare LED-spots' her.
Du kan også vælge at købe de tidligere nævnte dim-to-warm. I dette tilfælde kan du justere lysintensiteten og lysfarven. Hvis du går et skridt videre, får du smart GU10 LED-spots. Disse lyskilder har ikke kun dim-to-warm-teknologi (+ RGB-farver), men kan også styres med en app eller fjernbetjening via en Wi-Fi-forbindelse. Smart GU10 LED'er findes i kategorien smart belysning.
Kan jeg bruge disse lyskilder udenfor?
Hvis du ønsker at bruge en LED spot pære udendørs, skal det armatur, som du placerer den i, have den korrekte beskyttelsesklasse. Det er den eneste måde at sikre, at din lyskilde kan modstå fugtige vejrforhold. Vi anbefaler LED armaturer med en IP-værdi på 65. Det betyder, at produktet er både støvtæt og vandtæt. Hvis din LED spot har en IK-værdi på 7 eller højere, er armaturet også stødsikkert. Se alle LED spots til udendørs brug her.