Hvad er DALI installation?

DALI installation er en åben, digital standard protokol, der bruges over hele verden til at betjene lysstyring. Den internationale stand hedder IEC 628386. DALI betyder Digital Addressable Lighting Interface og installeres for at, med central styring at opnå et optimalt lysniveau. Du kan for eksempel dæmpe lyset meget enkelt og hurtigt i forskellige afdelinger med DALI dæmpning. Hvordan det fungerer helt præcist, og hvad fordelene ved det er, kommer vi ind på i denne blog.

LED paneler

Hvordan fungerer DALI lysstyring?

Belysningssystemer har gjort enorme fremskridt i de seneste år. Tænde og slukke lyset med en kontakt er ved at være slut. I dag findes der avancerede lysstyringssystemer, der tilbyder forskellige fordele, herunder DALI. Det er en international standard for kommunikation mellem lysstyringsenheder og lyskilder, som giver dig kontrol over et komplet belysningssystem. DALI blev udviklet af nogle af de store navne i belysningsindustrien, såsom Philips, Osram, Tridonic og Helvar . DALI er også kompatibel med lyskilder fra flere andre mærker.

 


DALI

Hvad er fordelene ved DALI?

DALI systemet tager sig af lysstyringen. Dette gør det muligt at gruppere eller isolere et antal armaturer, og derefter gemme den relevante indstilling. På den måde kan man skabe forskellige lysscener i de forskellige rum. Denne ‘smart’ grænseflade administrerer også alle oplysninger om belysningens tænd-sluk tilstand. Det omfatter den automatiske tænd/sluk-knap, lysintensitet og driftsforhold. Desuden kan fejl i systemet opdages ved hjælp af en regelmæssig samling af meddelelser om status for hvert enkelt armatur. Disse indstillinger kan ændres og opdateres, hvornår man ønsker det. 

Ud over de tekniske, innovative fordele giver armaturer med integreret DALI system store besparelser på energi- og vedligeholdelsesomkostninger. Hvis man tilslutter en bevægelsessensor optimeres energieffektiviteten og reduceres energiregningen yderligere. Ved at dæmpe med DALI kan du spare mere end 90% i dit energiforbrug. 

 
Alle DALI fordelene:


  • Mulighed for individuelt styring af forskellige armaturer (maks. 64 adr. pr. system)
  • Digital tænd og sluk af armaturerne samt lysdæmpning med justerbar lysmåler.
  • Flere DALI-systemer kan kontrolleres over routere, der er forbundet i et Ethernet-netværk.
  • DALI kan også integreres med BMS-systemer (f.eks. LonWorks)
  • Indstilling af lysdæmpning, når medarbejderne har fri (20-100%)
  • Armaturerne er dæmpbare fra 0-100% 
  • Styrelederne til de digitale signaler er uden polaritet (plus/minus), hvilket reducerer risikoen for fejlkobling.
  • Forprogrammering af forskellige lysscener. I hvert system kan der skabes op til 16 armaturgrupper og 16 forskellige lysscener. 
  • Hurtig fejlfinding og korrektion
  • Nem og hurtig konfiguration via computer.

 


Velkomstsal

Er DALI konvertibelt med alle armaturer?

DALI-systemet er ikke patenteret. Det betyder, at det også kan anvendes med andre armaturer, som ikke er produceret af DALI-producenterne. Desuden er denne internationale grænseflade i overensstemmelse med IEC 60929 standarden, som garanterer, at DALI skal fungere med lyskilder fra andre producenter. Til dags dato kommer der løbende flere produkter, der er konvertible med DALI.

DALI kan med fordel kombineres med andre styresystemer såsom analoge 1–10 V. Hvis du har brug for at kunne styre og overvåge et separat armatur eller styre en række armaturer på sammen måde, kan det være en fordel for eksempel at anvende et interface (en omskifter) DALI til 1–10 V. Armaturerne forsynes da med HF-forkoblinger til analog 1–10 V lysregulering og tilsluttes et interface DALI til 1–10 V. Med denne løsning kan armaturerne styres centralt. , eksempelvis via DALI-paneler. Løsningen bliver mere økonomisk og sikrer desuden, at der kan styres flere armaturer i et DALI-anlæg. Dette skyldes, at hver DALI-adresse kontrollerer flere armaturenheder. 

Bemærk at egenskaberne hos enheder fra forskellige producenter kan afvige noget fra hinanden. 

 


 

Hvor er det praktisk at installere DALI armaturer?

Armaturer med integreret DALI kan blandt andet installeres i kontorer, showrooms, museer, konferencelokaler, lagerhaller, fabrikker, indkøbscentre, skoler, sportshaller og hjem. Det gør det også muligt at skabe den perfekte atmosfære til at udføre forskellige aktiviteter i samme rum. Styrekredsen har en kabellængde på maks. 300 m i alt. Efter installationen skal systemet programmeres. Programmering udføres ved hjælp af vægpaneler, fjernbetjening eller PC. DALI kræver, at styrekredsen sluttes til strøm som ikke må overstige 250 mA. Det kan sikres ved at tilslutte en ekstern DALI-strømkilde, et såkaldt ”Power supply”. Hvis strømmen i kredsen er for høj, kan kommunikationen svigte, eller komponenterne blive beskadiget. Det er derfor vigtigt, at et DALI-system planlægges og dimensioneres rigtigt.

 Projectverlichting

Har du brug for information til at udføre et projekt?

Lyskilderdirekte er det rette sted at handle belysning i topkvalitet til kontor, detailhandel, industri og meget mere. Som erhvervskunde finder du de bedste lyskilder, armaturer og tilbehør til engros priser. Vi tilbyder også en række ekstra services såsom en PRO-konto med alle de nødvendige oplysninger så du kan administrere dine indkøb pr. filial eller afdeling. Naturligvis beregner vi også gerne et skræddersyet belysningstilbud til dig.