Guide til belysning af parkeringsarealer

Parkeringspladser og specielt lukkede parkeringshuse har en hel del udgifter til belysning. Derfor er der mange penge at spare ved at skifte over til LED. Her får du den bedste lyskvalitet, som samtidigt bruger meget mindre strøm og holder meget længere end traditionel belysning På den måde slipper man også for at skulle udskifte pærer og hele armaturer lige så ofte som tidligere. Med LED belysning kan man vælge imellem en bred vifte af former, lysvinkler og farvetemperaturer. Dertil er der nogle krav til belysningen, som man også bør tænke på. Vi håber, at denne guide kan hjælpe dig med at finde frem til den perfekte belysning til dine parkeringsarealer.


LED belysning til parkeringshuse

LED battens in a parking garageLED battens in a parking garage

LED Lysrender

arrowarrow
LED-Röhren in einer TiefgarageLED-Röhren in einer Tiefgarage

LED Lysrør

arrowarrow
Auto in einem ParkhausAuto in einem Parkhaus

LED Væg/loft lamper

arrowarrow

Med den rette belysning kan du skabe et parkeringshus, hvor lyset er så godt, at man først og fremmest minimerer risikoen for påkørsler, men også undgår skyggeområder, som kan føles ubehagelige at gå igennem.

Højde - Jo højere man installerer belysningen i parkeringshuset, desto stærkere er lyset nødt til at være for at opnå det nødvendige nivau af lux.

Afstand - Naturligtvis skal man tænke på hvor stort mellemrum, man behøver imellem lamperne. For stort mellemrum giver for dårlig belysning.

UGR - UGR skalaen fortæller os hvor meget blændingstallet er for en lyskilde. Belysningen på en parkeringsplads bør være < 25 for ikke at blænde.

Har du allerede eksisterende armaturer i dit parkeringshus? Traditionelle lysstofrør kan let udskiftes med LED lysrør og ligeledes kan man udskifte damplamper.

Car park entrance illuminated with floodlightsCar park entrance illuminated with floodlights

LED Projektører

arrowarrow
Mast light on a parking areaMast light on a parking area

LED Lygtepæle

arrowarrow
Cars in a parking garageCars in a parking garage

LED Damplamper

arrowarrow

Når vi taler om udendørs parkeringspladser, er der også ting som man skal overveje:

Maksimal højde - Vi anbefaler Lygtepæle med LED lyskilder eller projektører med en maksimal placeringshøjde på 4,5 m til mindre parkeringsarealer inde i bykernen f.eks. parkeringspladser langs et fortorv, udenfor bygninger. Dette sikrer at beboerne ikke generes af belysningen. På større parkeringspladser kan lygtepælene samt placeringen af projektører, være helt oppe i en højde af 12 meter.

IP & IK beskyttelse - Generelt skal lys til parkeringspladser have de rette IP- (Ingress Protection) og IK-klassificeringer (Impact Protection) for at være beskyttet mod potentielle vejrforhold og hærværk. Til udendørs parkeringspladser bør du vælge produkter med IP66  og IK08 klassificering.

Tænk på... At belysning på virksomhedens parkeringsplads også er et vigtigt led i at beskytte firmabiler (og ansattes biler) mod tyverri og hærværk. Det gælder selvfølgelig også på bilforhandlerens parkeringsplads.


LED nødbelysning i parkeringshuse

Lukkede parkeringshuse og parkeringskældre er ofte store og de kan være svære at finde rundt i. I en nødsituation, såsom en brand eller strømafbrud, er det meget vigtigt med tilstrækkeligt nødbelysning, så man undgår panik og folk kan komme sikkert ud. LED nødbelysning kan i sådanne situationer hjælpe folk med at orientere sig til udgangen. Her er nogle vigtige ting, som man skal tænke på:

Både Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen kan stille krav om nødbelysning, men kravene afhænger af, hvilken virksomhed der er tale om. Arbejdstilsynets, og på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, kan man læse mere om reglerne.

• Nødbelysning kan lyse i flere timer, selv ved strømafbrud. Klik her for at se alle LED indbyggede armaturer, med indbygget nødbelysning.

Ansell emergency exit signAnsell emergency exit sign

LED Nødbelysning

 

arrowarrow
Escape route lightEscape route light

Markering af flugtveje

arrowarrow
Ansell emergency lightAnsell emergency light

Belysning af flugtveje

arrowarrow

 

Leder du efter et specifikt produkt? Ring til os, vi har det hele!

tlf. 89 88 09 71 


Vil du vide mere? Tag et kig på vores andre infosider om parkeringspladser og garage lys!

Du har en bred vifte af muligheder, når der skal installeres LED belysning i et parkeringshus eller i en parkeringskælder. Herunder har vi samlet lidt forskellig info hvor du kan læse alt om UGR, kabelgennemføring, downloade gratis belysningsplaner for parkeringsarealer og meget mere...


LED belysning i parkeringskælderLED belysning i parkeringskælder

Derfor er det smart med LED lys i parkeringshuse

Ligegyldigt om vi taler om udendørs eller indendørs parkeringsarealer, skal parkeringsbelysning være sikker, pålidelig og give tilstrækkeligt med lys. Med LED belysning kan man opfylde alle kriterier:

✔ Lang levetid på op til 70.000 timer sikrer meget lave udgifter til udskiftning og vedligeholdelse.

✔ Investeringen er hurtigt indtjent igen, da LED er meget mildere ved strømregningen.

✔ LED indeholder ikke giftige stoffer, hvilket gør at de er miljøvenlige og kan genanvendes.

✔ LED giver dig 100% lys hele levetiden og blinker ikke.

✔ Alle LED produkter har et minimum farvegengivelsesindex (color rendering index, CRI) på 80-89 Ra eller bedre. 

Takket være den lange levetid og at produkterne er miljøvenlige og billigere i drift vinder de klart over den traditionelle belysning. LED belysning er ganske enkelt vejen frem - også på parkeringspladsen!

Den rette lysstyrke til et parkeringshus eller en parkeringskælder

Vi har listet nogle retningslinjer, som man kan holde sig til, når man skal finde den rette lysstyrke

Udover selve parkeringshuset er der andre områder, som man skal udtænke belysning til.

Det kan være trappeopgangen, indkørsel med bom, billetmaskinen, informationsskilte, markerede områder for fodgængere o.s.v. Gennemtænkt belysning i disse områder minsker risikoen for uheld og påkørsler. Husk at du som ejer af en parkeringskælder, kan blive ansvarlig ved uheld, hvis belysningen ikke har været tilstrækkelig.
 

Område Lysstyrke i lux 

Parkeringsarealer generelt (udendørs og indendørs/ på motorveje)

150 / 9

Offentlig parkering med lav / medium / meget trafik 

5 / 10 / 20

Parkeringsarealer (udendørs) 

75 (15)

Ind- og udkørsel (dag / nat / udendørs)

300 / 75 / 15

Område med fodgængere

15

Kørebane

75

Billetmaskine

300

Elevator og trappehus

100

Firmaparkering (udendørs)

10

Hvordan kan vi hjælpe dig med lys på parkeringspladsen?

Lyskilderdirekte kan hjælpe dig med alt fra rådgivning, belysningsplaner og hjælp til at finde de rette produkter. Som vores Pro kunde er vores mål at give dig den bedste service, og selvfølgelig også priser, som du ikke kan sige nej til. Her får du:

 

  • En fleksibel erhvervskonto

  • En personlig account manager som hjælper dig med lysets hastighed

  • Faktura som betalingsmulighed (efter et hurtigt kredit tjek)

  • Skarpe priser og fast rabat

  • Professionel rådgivning og vi udarbejder gerne belysningsplaner til dig

  • Hurtig ordrebehandling og levering

contact personcontact person

eller ring til os på:  89 88 09 71