Guide til supermarkedsbelysning

 

God belysning er afgørende for dagligvarebutikker. Målet er få produkterne på hylderne til at fremstå bedst muligt og samtidig guide kunderne gennem butikken. Belysning spiller også en vigtig rolle i at fremhæve farver og få produkter til at se friske og tiltalende ud, hvilket i sidste ende er med til at øge salget. Professionel LED supermarkedsbelysning er det bedste valg på grund af det lave strømforbrug, den lange levetid og det minimale behov for vedligeholdelse.


Supermarkeder og dagligvarebutikker

LED Battens in a supermarketLED Battens in a supermarket
arrowarrow

Supermarkeder og dagligvarebutikker er ofte store lokaler med højt til loftet og minimalt med dagslys. Derfor har man brug for armaturer, der giver nok lys til, at kunderne får en god oplevelse i butikken, og at personalet kan arbejde i godt lys. Her ser du de mest populære LED armaturer, der bruges til supermarkedsbelysning:

• LED Skinnespot - Giver stor fleksibilitet, da spottene kan flyttes. Disse 3 fasede skinner kan bruges til at skabe zoner med unik belysning til hver zone.

• LED Lysseriesystemer- Skaber en lyslinje med højt lumenoutput ved at forbinde armaturerne, perfekt til gangarealer.

• LED Lysrender- Kan bruges i miljøer med fugt. Man kan købe dem med integreret LED lys, eller de kan være kompatible med en anden lyskilde.

Mindre butikker som grønthandlere, bagerier, slagtere osv. har ofte en lavere loftshøjde og kræver derfor mindre lys. Købmandsbutikker og mindre supermarkeder kan også bruge armaturer, der er kompatible med LED lyskilder, f.eks. LED lysrør. I dette tilfælde kan man nøjes med kun at udskifte lyskilden, og beholde det gamle armaturet. Andre muligheder er:

• LED Paneler & LED Downlights - Disse armaturer fås i en række størrelser og rummer et udvalg af installationsmuligheder, herunder indbygning og overflademontering. Fås også med integreret DALI.

Det er vigtigt at vælge lyskilder med en passende CRI værdi. Jo højere CRI, jo bedre vises farverne. Vi anbefaler, at du vælger LED armaturer med en CRI på 90-99 Ra. Det sikrer, at dine varer tager sig bedst muligt ud.


Andre lyskilder til supermarkeder

Supermarkeder skal følge adskillige sikkerhedskrav og regler. Dette inkluderer nødbelysning, HACCP belysning and belysningsarmaturer, der er specieldesignet som madlys.

• HACCP belysning - Armaturer, der er specielt fremstillet, så de garanterer fødevaresikkerheden. Disse er støv og vandtætte.

• Nødbelysning - I overensstemmelse med DS/EN 1838:1999. Her kan det omfatte skiltning og nødbelysning

• TL & LED Lysrør fødevarer - Disse er specielt designet til at belyse mad. De er enten lavet af plast eller, hvis de er lavet af glas, har de et brudsikkert plastlag omkring sig. De kan installeres i diske, hvor der udstilles friske fødevarer.

ceiling lightsceiling lights
arrowarrow

Behøver du mere info for at lave den perfekte belysningsplan? Her kan du læse mere om supermarkedsbelysning!

Hvis du vil vide mere om, hvordan du finder den bedste belysning til supermarkeder og dagligvarebutikker, kan du tage et kig på vores sider. Her finder du information og tips fra vores belysningseksperter.


Husk at vælge den rette farvetemperatur!

lighting of fruit shelves in supermarketlighting of fruit shelves in supermarket

Et supermarked er oftest opdelt i forskellige zoner, hvor bestemte produkttyper er udstillet. Med den rette belysning kan man gøre zonerne unikke, og dermed få varene til at fremstå bedst muligt. Brug denne korte oversigt som guide til, hvor de forskellige farvetemperaturer kan gøre en forskel for de enkelte produktgrupper.

Kød og skaldyr med orange/rød farve - Meget varmt lys (2500K) er ideelt til køddisken, da det har en høj rød komponent i farvespektret, som fremhæver kødets naturlige farve og får det til at se friskere ud. Meget varmt lys kan også bruges til at udstille fisk og skaldyr, som enten er røde eller orange i farven.

Bageriet - Ekstra varmt lys (2700K) er velegnet til bagerier, da det får produkterne til at se ud, som om de lige er kommet ud af ovnen.

Frugt & Grønt - Neutralt hvidt lys (3000K) anbefales til belysning af friske produkter som frugt, grøntsager og blomster, da det får dem til at se friskere ud. Koldere toner kan også bruges i områder, hvor der udstilles emballerede produkter. Det kan både være spiselige og ikke spiselige varer.

Fisk -Koldt hvidt lys (5500K) er godt til belysning af kølediske med fisk, hvor produkterne ligger på is, og det kolde lys får fiskene til at se blankere, friskere og mere tiltalende ud.

Vin - Varmhvidt lys (2700K) egner sig bedst til vinafdelingen, da det er med til at skabe en afslappet og sofistikeret atmosfære. Det anbefales, at belysningen er indstillet til 250-300 lux for at undgå blænding af lyset som giver genskin i glasflaskerne.

bulb

Godt at vide: 

Ikke alene bruger LED mindre energi end traditionelle lyskilder, men dertil udsender LED belysning hverken varme eller IR og UV stråling. Det bevarer produkternes smag, lugt og farve og gør LED belysning velegnet til kølediske og hylder.

shelves lighting supermarketshelves lighting supermarket

Hvad er den bedste hyldebelysning til supermarkeder?

I dagligvarebutikker og supermarkeder er det vigtigt at vælge den bedste hyldebelysning for at udstille produkterne på den bedst mulige måde. For at opnå dette anbefaler vi, at man installerer lyskilder parallelt med hylderne. Når lysfordelingen matcher hyldernes kant, ser produkterne faktisk mere attraktive ud, og forbrugerne kan hurtigt se alle de varer. LED lysseriesystemer og LED lysrender-connect er de bedste armaturer hertil, da de skaber linjer af lys i loftet, som kan strække sig ned gennem hele gangen. Med det rette lumenoutput fordeles lyset jævnt fra den højeste til den laveste hylde.

Alternativt kan LED strips monteres direkte på hylderne og kan være en god løsning til mindre købmandsbutikker, der ikke har højt til loftet. LED spots kan også bruges til accentbelysning, især i mindre dagligvarebutikker.


Hvilken service kan du få hos Lyskilderdirekte?

Lad os gå lige til sagen: Vores tjenester kan være lige så omfattende, som du gerne vil have dem til at være! Vores hjælp spænder fra at give et godt tilbud til at levere skræddersyede belysningsløsninger med ekstra service under installationen.

Når du kontakter vores belysningseksperter for at få hjælp til dit supermarkedsbelysningsprojekt, vil de basere sig på normbaserede lysberegninger (DS EN 12464-1) for at skabe en belysningsplan, der passer perfekt til dine lokaler. I denne plan er der inkluderet et kort, så dine egne installatører er klar over, hvordan vores LED belysningsløsning kan implementeres bedst muligt. Når vores belysningsplan er på plads, kan vi desuden fremvise en 3D simuleret version for at give et visuelt overblik over, hvordan slutresultatet kommer til at se ud. Er du interesseret? Kontakt os på 89 88 09 71.

Har du ikke brug for projektbelysning? Hvis du tilmelder dig vores erhvervskonto, får du ikke kun de bedste indkøbsbetingelser, men også en personlig account manager, som sørger for tilbud, mulighed for at købe på konto og de bedste leveringsbetingelser, når produkterne er på lager.