Hvilken transformer har jeg brug for?
Transformere konverterer elektrisk spænding fra stikkontakten/elværket (220Volt ~ 240Volt) om til en bestemt lavvolt spænding (f.eks 12Volt). For at finde den rigtige transformer til din lyskilde skal du vide, hvor meget belastning (antal watt), der kan tilsluttes transformeren. Derudover findes der også forskellige typer transformere: den som fungerer med en (konventionel) elektromagnetisk kerne og den elektroniske. Hvis du derudover vil dæmpe din pære, skal du bruge en dæmpbar transformer, og hvis du skifter over til LED, er både kompatibiliteten af alle disse dele og den relevante belastning vigtig at forholde sig til.
De vigtigste forhold har vi sat op på en række her:
- Transformere konverterer elektrisk spænding.
- Konventionelle transformere består af en magnetisk kerne og kobberspoler.
- Elektroniske transformere fungerer med elektrisk kredsløb.
- Belastningen (wattforbruget) skal overholdes for at sikre den korrekte anvendelse.
- Du har brug for en dæmpbar transformer for at dæmpe belysningen.
- Konventionelle transformere kræver en forkantsdæmper.
- Elektroniske transformatorer kræver en bagkantsdæmper.
Hvad er en transformer?
En transformer eller transformator gør nøjagtigt, hvad navnet antyder: den “transformerer” strømmen til en specifik elektrisk spænding. En pæres spænding kan afvige fra den strøm der kommer fra stikkontakten. For at sikre, at pæren kan lyse, konverterer transformeren netspændingen fra 230V til f.eks. 12V. Til almindelig belysning er det den mest almindelige situation. Der findes dog også transformere til 6V og 24V. Når en lavspændingspære ikke er udstyret med en integreret transformer, har den brug for en ekstern transformer.
Hvordan virker en transformer?
Den konventionelle transformer:
En konventionel transformer består af en magnetisk jernkerne med to omviklede kobberspoler. Hvis begge spoler, altså den primære og den sekundære, har samme antal omdrejninger, forbliver spændingen den samme. Hvis du reducerer antallet af omdrejninger på den sekundære spole, reduceres spændingen (volten) også.
Den elektroniske transformator:
Elektroniske transformere konverterer netspændingen ved hjælp af et elektronisk kredsløb. Dette resulterer i en højere frekvens og en mere effektiv (strømbesparende) metode. Derudover har denne type en integreret overspændingsbeskyttelse som gør at de elektroniske transformere ikke kun er mere effektive, men også mere kompakte og lettere. På grund af disse fordele bruges de konventionelle transformere mindre og mindre.
Dæmpe belysning med en transformer:
![]() |
Vil du dæmpe din 12V halogenpære? Det opnår du let! Du kan bruge både en konventionel og en elektronisk transformer til halogenbelysning. Det er dog meget vigtigt, at pæren, transformeren og lysdæmperen understøtter hinanden. Generelt anvendes forkantslysdæmpere med konventionelle transformere. Bagkantslysdæmpere er velegnede til elektroniske transformere. Derudover er der universielle lysdæmpere, der virker med alle former for transformere. Læs også vores blog om lysdæmpere her. |
Skift fra halogenpære til LED pære:
Eftersom LED bruger meget mindre energi end de traditionelle halogenpærer, vil du garanteret spare strøm ved at skifte over til LED pærer. Vi leverer LED pærer der passer i de fleste halogenfatninger så ombytningen er ganske enkel. LED pærer er udviklet med et 'retro-fit' som betyder at de erstatter halogen pæren direkte, således at watt regnskabet ikke ændrer sig når du skal beregne, hvormange pærer du kan tilslutte denne transformer. Eksempel: Hvis du vil erstatte to 50W G53 halogenspots med to 8W LED G53 spots er det stadig en transformer med mindst 130Watt du skal bruge selvom LED pærerne kun bruger 8W pr. stk. Det vil med andre ord sige at du behøver ikke at udskfite din gamle HTM transformer, hvis du går over til LED belysning. Transformeren har dog brug for en såkaldt "modstand" (i watt) for at fungere korrekt. Vær derfor opmærksom på det maksimale watt-antal, som din transformator har brug for. Disse oplysninger kan findes på transformerens etiket (se billede). Den samlede watt for alle tilsluttede pærer skal ligge inden for transformerens belastningsområde for at sikre en korrekt drift af transformeren og forebygge flimmer. |
![]() |
Eksempel på udskiftning af halogenpærer til LED pærer med en transformer:
En transformer med en indeks belastning på 20-70W er designet til to pærer. For ikke at svække transformatorens levetid bør den samlede effekt af de to pærer ikke belaste hele 100% af transformerens maksimale watt-antal. Alle pærer, også LED pærer, kræver mere energi i opstartsfasen, altså når der tændes for lyset. Ud over pærens faktiske wattforbrug skal du derfor iberegne den såkaldte ‘reserve watt’. Hvis watt-totalen overstiger transformatorens maksimale belastning (watt-antal), kan den udløse en sikring og derfor slukker transformeren for lyset. Vores råd: Beregn en 20-30% ‘reserve watt’ til opstart. For eksempel, hvis du har to pærer, som hver bruger 50W, anbefales det at tillægge en ‘reserve watt’ mellem 20W og 30W så valget af transformeren skal altså være på mindst 130W i maksimum wattforbrug.
Tip
Hvis kombinationen af din lavvolt transformer og LED pære giver problemer, kan det være løsningen at udskifte transformeren. Der er specielle LED-transformere, som er designet til at arbejde med denne meget lave belastning som LED pærer har brug for.
Lysdæmpning med en LED transformator
Vil du dæmpe din LED belysning? Sørg først for, at både LED transformeren såvel som LED pæren er dæmpbare. Undersøg derudover om lysdæmperen og LED pæren understøtter hinanden. Producenter af lysdæmpere leverer gerne relevant kompatibilitets vejledninger med til lysdæmperen, hvori denne information kan findes. Til slut bør man sikre sig at watt belastningen af lysdæmperen, ligesom transformatoren, ligger inden for det indeks af minimum og maksimum wattforbrug som står påskrevet lysdæmperens etiket, for at det fungerer korrekt.
Vi anbefaler: