Hvordan dæmper man LED pærer?

 
Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?Du skal bruge hhv. en dæmpbar LED pære og en LED lysdæmper til indstilling af en god stemningsbelysning. Det kan ofte være svært at finde den rigtige lysdæmper. I denne blog hjælper vi med at træffe det rigtige lysdæmpervalg!

Hvordan dæmper man en LED pære?

En dæmpbar LED pære kan dæmpes forudsat at du har den rigtige kombination af LED pære og LED lysdæmper. Kun på denne måde er du sikker på, at du kan dæmpe belysningen til den ønskede lysstyrke og atmosfære uden problemer.

Dæmpning af LED belysning fungerer anderledes end dæmpning af traditionel belysning. Hvis du dæmper LED pærer med 50% får du omkring 50% af lysudbyttet. Hvis du derimod dæmper halogenpærer, reducerer du spændingen (volt) med 20%, og du får 40% af lysudbyttet. Dette er grunden til de forskellige dæmpningskurver der er mellem halogen og LED.

Hvilke LED pærer kan dæmpes?

Næsten alle slags LED pærer fås i en dæmpbar version både LED pærer på 12V og Led pærer på 230V. Om pæren er dæmpbar er angivet i pærens specifikationer, ofte noteret som "dæmpbar". Det er vigtigt at være opmærksom på om det står angivet eller ej. Se nogle populære dæmpbare LED pærer her:


dimbaar E27

E27 (stor fatning) LED pærerGU10

GU10 LED spot pærerGU5.3

GU5.3 (MR16) LED pærerE14

E14 (lille fatning) LED pærer


 


Hvad er en god dæmper til LED pærer?

Som nævnt tidligere reducerer de traditionelle lysdæmpere spændingen (volten). Som et resultat heraf lyser en lyspære eller halogenpære med mindre lys. Brugen af ​​en traditionel lysdæmper forårsager problemer med LED belysning; pærerne begynder at blinke, flimre, brumme eller vibrere. Dette medfører desuden beskadigelse af LED pæren og til sidst funktionsfejl. Derfor er der udviklet specielle lysdæmpere til LED; både til 12V pærer og til 230V pærer.


LED dimmer

Dæmpning af 12V LED pærer:

Vores elnet har en standard spænding på 230V (højspænding). Ved brug af 12V pærer skal 230V spændingen først konverteres til 12V spænding ved hjælp af en LED transformer / traditionel transformer. En 230V LED lysdæmper kan derefter tilsluttes, hvis det er LED pærer der skal dæmpes. Disse LED pærer er genkendelige med følgende fatninger GU5.3, G9 eller G4 / GU4.

 

Dæmpning af 230V LED pærer:

LED pærer med en spænding på 230V har en indbygget elektronik der konverterer elnet-spændingen på 230V ned til den 12V lave spænding som LED belysningen arbejder med; en mini-transformer er det egentlig. Med 230V pærer er det vigtigt at sikre sig i produktspecifikationerne, at LED pæren er dæmpbar. Ikke-dæmpbare LED pærer kan ikke dæmpes. LED pærer med følgende fatning findes også i dæmpbar versioner: GU10, E14 eller E27 er 230V.

Minimums (watt) belastning af LED lysdæmperen:

Hvis du skal dæmpe LED belysning, er det vigtigt at være opmærksom på, hvor meget minimums watt-kravet er på LED lysdæmperen. Nogle LED lysdæmpere har et minimumskrav på f.eks. 4 watt. Hvis den pære, du tilslutter lysdæmperen har en lavere watt - f.eks. en LED pære på 3 watt - fungerer lysdæmpningen ikke korrekt. Du skal beregne den samlede watt for dine LED pære (r) til lysdæmperen; for eksempel 4 pærer på hver 4W = 16W i alt. Minimal (watt) belastning på din dæmper skal derfor være under 16W.

 

Kan man tilslutte flere LED pærer på en lysdæmper?

Det er muligt at dæmpe flere pærer med en lysdæmper. LED lysdæmperens effekt (watt) indikerer, hvormeget modstand der kan tilsluttes lysdæmperen. Ligesom med minimum (watt) belastning har LED dæmpere også en maksimal (watt) belastning. Igen, er det vigtigt, at summen af ​​wattforbruget for alle de tilsluttede LED pærer ikke overstiger lysdæmperens maksimale belastning (watt). Det bedste resultat er, hvis de tilsluttede pærer tilsammen udgør 10% mindre end den maksimale watt på lysdæmperen. Dette er blot af sikkerhedsmæssige hensyn for at undgå at at maksimum ikke overstiges, hvis et eventuelt udsving opstår i strømmen. For eksempel kan en LED lysdæmper på 2-100W maksimalt have 23 pærer tilsluttet, hvis LED pærerne hver er på 4W.

Hvordan virker en LED lysdæmper?

Lysdæmpere opererer på forkant og bagkant faseskæring. Vores LED lysdæmpere er produceret med den nyeste dæmpningsteknologi som opererer på både for- og bagkant skæring (phase cut) Det er de såkaldte RLC universelle lysdæmpere. Dette betyder alt sammen, at de lysdæmpere kan dæmpe næsten alle dæmpbare pærer 100%, d.v.s. indtil den ikke lyser længere. På den måde sparer du også mest energi.

Eksempler på gode LED lysdæmpere og tilbehør:


Noxion LED Dimmer RLC 0-150W 230V

Noxion LED lysdæmper 0-300W 230VBusch-Jaeger 6523U-102 Draai LED Dimmer 2W - 100W

Busch-Jaeger Rotary LED Dimmer 2W - 100Wdimmerknop

 

Noxion dækplade Duo

 Noxion Cord

Noxion LED Ledning lysdæmper 0-50W


 


4 tips til dæmpning af LED belysning:

Hvordan undgår du problemer med din belsyning, når din LED pære skal dæmpes:


  1. Køb dæmpbare LED pærer
  2. Brug specifikke universelle LED lysdæmpere til dine dæmpbare LED pærer.
  3. Check minimumsbelastning på lysdæmperen og sørg for, at den er lavere end det samlede wattforbrug af LED pæren(e) der tilsluttes
  4. Det samlede wattforbrug af LED pæren(e) forbliver 10% under LED lysdæmperens maksimale effektbelastning

For hjælp eller rådgivning til LED belysning, lysdæmpere og køb af den rigtige LED belysning kontakt vores lys-team.