Kabelgennemføring (throughwiring) - installation og produkter

Kabelgennemføring gør at armaturer kan sættes i serie. På denne måde er der kun behov for én nettilslutning til flere lyskilder. Kablerne føres gennem armaturet, så det næste armatur kan installeres direkte bagved det. Selv om princippet og implementeringen er enkel, er der et par ting, man skal overveje, når man kaster sig ud i en kabelgennemføring. Vil du vide mere? Så kan du læse mere her, og se hvilke produkter, vi anbefaler!

Throughwiring with battens in an industry hallThroughwiring with battens in an industry hall

Hvad betyder kabelgennemføring?

Som beskrevet ovenfor henviser kabelgennemføring (som man på engelsk kalder throughwiring) til en specifik egenskab ved et armatur. Det betyder, at du kan tilslutte armaturet til strømforsyningen og samtidig føre strømmen igennem armaturet fra den ene ende til den anden. På denne måde kan du tilslutte et andet armatur direkte til strømforsyningen efter det første armatur. Hvis de efterfølgende lyskilder også har mulighed for kabelgennemføring, kan du gentage processen flere gange og dermed tilslutte flere armaturer i rækkefølge. Fordelen er at du kun har brug for én strømtilslutning.

 

Hvordan installerer jeg et armatur med kabelgennemføring?

Det er egentlig ikke specielt kompliceret at installere et armatur med kabelgennemføring, men det er godt at have lidt forkundskab. Inde i armaturet finder du normalt to lysklemmer. Disse er forbundet med hinanden, hvor de leder strømmen til pæren/lyskilden (eller førhen til en driver/ballast) samt til den anden lysklemme.

Hvis du tilslutter armaturet direkte til elnettet, skal du blot tilslutte kablerne til den første klemme. Armaturet er nu forsynet med strøm, og kan allerede nu bruges. Du kan herefter tilslutte kablerne til den anden klemme og føre dem ud igennem armaturet til et andet armatur. Derefter tilslutter du dem igen til den første lysklemme og så videre. Herunder kan du læse mere om, hvor mange lyskilder du kan tilslutte i en serie ved hjælp af gennemgående ledninger.

Nedenstående ser du to billeder, der illustrerer, hvordan tilslutningen af en kabelgennemføring/throughwiring fungerer. Her skal man være opmærksom på at, de tre midterste kabler, der går ud fra lysklemmen (højre billede: brun, gul-grøn, blå), er beregnet til nettilslutning. De resterende to (sort, grå) er ekstra ledninger, som du kan bruge til forskellige funktioner. Her er det f.eks. muligt at tilslutte sensorer eller at forbinde forskellige armaturer med hinanden og dermed oprette grupper, som derefter kan styres med en kontakt. Gennemføringen af armaturet virker også, hvis du kun bruger de almindelige tre kabler til strømtilslutningen.

Den anden lysklemme til kabelgennemføringDen anden lysklemme til kabelgennemføring
Kablerne tilsluttes til den anden lysklemme og ledes videre til det næste armatur i rækken. Der tilsluttes de til den første terminal igen.
Kabelgennemføring vi lysterminalKabelgennemføring vi lysterminal
Den første lysklemme er tilsluttet til kablerne fra elnettet eller til det forreste armaturs kabler.

Hvilke armaturer kan bruges til kabelgennemføring? 

I vores webshop kan du nemt se, hvilke armaturer der er kompatible med gennemgående ledninger ved at se på titlen på hvert produkt. Her finder du udtrykket kabelgennemføring eller "throughwiring". Dette følges ofte af oplysninger om de respektive kablers tværsnit: 5x2,5 mm² betyder, at der føres 5 kabler på hver 2,5 mm² gennem armaturet.

Lysrender med kabelgennemføring

Noxion armatur med kabelgenomföringNoxion armatur med kabelgenomföring

Noxion Lysrender

Ledvance armatur med kabelgenomföringLedvance armatur med kabelgenomföring

Ledvance Lysrender

Philips armatur med kabelgenomföringPhilips armatur med kabelgenomföring

Philips Lysrender

Symbol LampeI øvrigt: Teoretisk set kan du forsyne ethvert armatur med en passende lysklemme ved hjælp af kabelforskruninger. Det eneste, du skal gøre, er at bore et hul i kabinettet. Derefter tilslutter du de ekstra kabler til klemmen og fører dem gennem hullet ind i det næste armatur, som du ønsker at serieforbinde. Vi anbefaler dog, at du får dette udført af en elektriker for at undgå fejl og skader. 

Hvor mange armaturer kan kobles i serie med kabelgennemføring?

Antallet af lamper/armaturer, du kan tilslutte i en sekvens ved hjælp af kabelindføring, afhænger af den afbryder, du har installeret i sikringsboksen, samt den lyskilde, du ønsker at installere. Som regel gælder det, at jo højere effekt og jo længere armaturet er, jo færre af dem kan du koble i serie.

Med produkterne i serien Poseidon Pronox IP65 V2.0 indebærer dette f.eks.:

 

Strømafbryder 600 mm 18 W 1.200 mm 30 W 1.500 mm 43W 1.500 mm 65 W + DALI
B16 80 Armaturer 60 Armaturer 45 Armaturer 29 Armaturer
C16 80 Armaturer 60 Armaturer 45 Armaturer 34 Armaturer

 

Battens on a ceiling of a storage hallBattens on a ceiling of a storage hall

 I produktinformationen kan du finde specifikke data for ethvert armatur. Hvis du ønsker at installere et stort antal armaturer med kabelgennemføring, kan du kontakte vores belysningseksperter! De vil udarbejde et skræddersyet tilbud til dig!

 

Kabelgennemføring af vandtætte armaturer

Hvis du ønsker at installere et vandtæt armatur med kabelgennemføring, skal du først sikre dig, at selve armaturet har en høj IP-beskyttelsesklasse. IP44 beskytter f.eks. pålideligt mod stænk af vand og kan derfor ideelt bruges i situationer, hvor armaturerne kun kommer i kontakt med lidt vand fra tid til anden.

Hvis du derimod har brug for armaturer, der er permanent modstandsdygtige over for vand og fugt, og som også kan rengøres med en højtryksrenser, bør du vælge IP65 (beskyttet mod stråler af vand) eller IP66 (beskyttet mod kraftige stråler af vand). På denne måde er lyskilden ikke kun fuldt beskyttet mod fugt, men også mod støv.

 

Throughwiring in a room full of washing machinesThroughwiring in a room full of washing machines

En høj IP-beskyttelsesklasse er dog ikke nok. Når først du har trukket kablerne, skal du sørge for, at forbindelserne også er vandtætte. LED-strips i Poseidon-serien har f.eks. en skruemekanisme, der komprimerer kablerne ved hjælp af en gummiring, og dermed sikrer at der ikke er noget mellemrum tilbage. Man kan finde andre produkter af denne slags,som har en lignende mekanisme.

Hvis du virkelig vil undgå fugt, bør du også sørge for at bruge kabler, der har en IP65-beskyttelsesklasse. Disse er normalt i et særligt materiale og kombinerer de forskellige kabler. På den måde lukker du grænsefladerne ekstra godt af med gummitætninger og sikrer, at der ikke kan trænge vand eller støv ind i armaturet.


Lonny - Maj 2023