Menu
Kundeservice

Guide: belysning af fællesarealer i erhvervsejendomme

Skal du vælge belysning til helt nye erhvervslokaler eller er det bare tid til at skifte over fra traditionelt lys til LED? Lyset har utrolig megen indflydelse på, hvordan dine medarbejdere og kunder har det, når de er i lokalerne. Derfor har vi valgt at lave en lille guide med inspiration og tips - specielt til fælleslokaler, hvor mange personer rører sig på kryds og tværs. At vælge LED belysning har mange fordele for din virksomhed. Her tænker vi både på arbejdsmiljø og at skabe en indbydende atmosfære for besøgende. Hvis du skifter til LED belysning, får du desuden den bedste lyskvalitet, som dertil bruger mindre energi og minsker din elregning nu og her, men der er også penge at spare på længere sigt.


Belysning i trappeopgange, entré og gangarealer

Belysning af fællesarealer omfatter de lokaler i erhvervsejendomme, som er tilgængelige for alle medarbejdere i virksomheden. Eksempler på disse fællesområder er trappeopgange, gange, toiletter & badeværelser.

led_tubesled_tubes

Downlights

arrowarrow
led trunkingled trunking

Væg- og loftslamper

arrowarrow
arrowarrow

Nødbelysning

arrowarrow

Væg- og loftslamper, men også spotlights (både indbyggede og påbyggede) bruges ofte som lamper til badeværelser og toiletter. LED væglamper, LED loftslamper, LED downlights og LED projektører er velegnede til trappeopgangs- og galleribelysning, men også som lamper til gangen. I dette tilfælde er den korrekte lystemperatur afgørende. Vælg belysning med en farvetemperatur på 3000K eller 4000K for at oplyse lokalerne godt og undgå skyggeområder. Det er også vigtigt at bruge en UGR <22, for at undgå blænding, så trappetrinene fremstår tydeligt. Da der ikke altid er mennesker i disse lokaler, anbefales det at bruge lys med bevægelsessensor. På den måde kan du spare ekstra på elregningen, da lyset kun er tændt, når det er nødvendigt.

Nødbelysning er obligatorisk i erhvervsejendomme og bør installeres i alle fællesområder, men det er specielt afgørende i trappeopgange og gange, da de ofte fungerer som flugtveje. Vores nødbelysning opfylder alle kravene i DS EN 12464-1:2021 (DS EN 1838 DS EN ISO 7010, DS EN 3011 og DS EN 50172).

Belysning i entré, reception og foyer

I en erhvervsejendom findes der mange forskellige typer af lokaler, og her er det vigtigt at tilpasse belysningen efter lokalets funktion og medarbejdernes behov.

led panelsled panels

Paneler

arrowarrow
LED-spotsLED-spots

Indbygningsspots

arrowarrow
led track spotsled track spots

Skinnespots

arrowarrow

Til kantinebelysning er LED paneler og LED downlights populære og gode valg.

I entréer og indgangspartier er det vigtigt at skabe en indbydende atmosfære, som får de besøgende til at føle sig godt tilpas. Herfra skal de besøgende også nemt kunne finde vej til andre dele af bygningen. Loftslamper, downlights, nedhængte armaturer, paneler og spotlights er belysning som passer godt til entréer. Når en reception har et venteområde, bruges der ofte væg-, stander- og bordlamper til at give ekstra belysning og skabe en hyggelig atmosfære.

I receptioner finder man som regel nedhængte armaturer og downlights, som ofte er kombineret med væglamper. Sørg for, at receptionsbelysningen har en UGR værdi på <22 i receptionen, så personalet kan arbejde under lys, som ikke blænder øjnene. Ved at vælge en varmere farvetemperatur skabes en hyggelig atmosfære. I mødelokaler og showrooms er det vigtigt med god og behagelig belysning. Derfor bruges der normalt LED væg- og loftslamper, indbygningsspots, LED skinnespots (3-faset) og downlights.


Design lamper

I fællesarealer som reception, entré og foyer er det almindeligt at bruge design lamper. Designbelysning tilfører et ekstra touch til lokalerne og foretrækkes derfor i visse omgivelser frem for almindelig belysning, som f.eks. LED paneler. I en foyer byder designbelysning folk velkommen, og det giver de besøgende et direkte indtryk af at være i en kvalitetsvirksomhed. Hos Lyskilderdirekte sælger vi også design lamper.  Du kan gå på opdagelse i vores sortiment af pendler og loftslamper. Vi laver også specialdesignet projektbelysning til virksomheder. Hvis du vil vide, hvilke muligheder du har for at skifte til design LED belysning, så kan du læse mere om det her.

We work together with our partner Zumtobel to deliver the best quality design lighting to our clients to help them make the most of their lighting and of their building.

led panelsled panels

LED Pendler

arrowarrow
LED-spotsLED-spots

LED Loftslamper

arrowarrow
led track spotsled track spots

LED Dekorativ udendørsbelysning

arrowarrow

Vil du vide mere, for at kunne lave en plan til jeres fællesarealer? Herunder finder du mere info!

Belysning i fællesarealer i en erhvervsejendom omfatter mange forskellige typer af belysning. Hvis du stadig gerne vil vide mere om bestemte emner i forbindelse med belysning i fællesområder, kan du se mere herunder. I vores blogs forklarer vi de europæiske NEN-standarder, men også hvordan du kan styre lyset centralt. Hvis du har spørgsmål om, hvordan en 3-faset lysskinne fungerer, håber vi, du finder svaret i nedenstående blog...


kelvin and luxkelvin and lux

DS EN 12464-1:2021 standarder

According to the European BS-EN-12464-1:2021 standards all lighting in common areas need to meet several requirements. This means that the lighting in these areas need to have minimum set of lux.

Område Anbefalet antal lux
Kantine 200
Hvilerum 200
Garderobe 200
Reception / med arbejdsplads 300 / 500
Reception disk 300
Lobby 200
Entré 

100* / 200

Foyer 100
Trapper 150
Foyer / med venteområde 100 / 300
Elevatorer 100
Mødelokaler 500

* Husk på at når lyset i sammenhængende rum er på 1000 lux, skal belysningen i entréen justeres så det er mindst 10% af belysningen i rummene ved siden af.

home office lightinghome office lighting

Godt at vide

Nødbelysning

Her forklarer vi mere om nødbelysning. Der er to typer nødbelysning: flugtvejsmarkeringer, som er skilte, der viser dig, hvor den nærmeste udgang er, og flugtvejsbelysning, som guider dig til udgangen i tilfælde af en nødsituation. Begge typer nødbelysning er obligatoriske i erhvervsejendomme (inklusive kontorer). Vi sælger også nødbelysning i vores webshop. Klik her for at se al vores nødbelysning

Installationshøjde på armaturerne

Når du installerer en loftslampe eller et armatur, skal du overveje flere aspekter, f.eks. højden på loftet og typen af armatur. Jo højere loftet er, jo højere skal lumenudbyttet være. Når du har en væglampe, skal du installere den i ca. 1,70 meters højde, så belysningen er i øjenhøjde og dermed ikke blænder forbipasserende.

 


Hvordan kan Lyskilderdirekte hjælpe dig med at implementere en bæredygtig og professionel belysningsplan?

Vi kan egentlig hjælpe dig med alt! Med mere end 30 års erfaring i denne branche, har vi lyseksperter, som kan hjælpe med alt fra gode tilbud til skræddersyede belysningsløsninger med ekstra service under installationen.

Når du kontakter vores belysningseksperter for at få hjælp til dit kontorbelysningsprojekt, vil de bruge normbaserede lysberegninger (DS EN 12464-1) til at lave en belysningsplan, der passer perfekt til dine forretningslokaler. I denne plan er der inkluderet et kort, så dine egne installatører er klar over, hvordan vores LED belysningsløsning kan implementeres optimalt. Når vores belysningsplan er på plads, kan vi desuden fremvise en 3D-simuleret version for at give et visuelt overblik over, hvordan slutresultatet kommer til at se ud. Er du interesseret? Kontakt os på 89 88 09 71.

Hvis du skaber en erhvervskonto, får du ikke kun de bedste indkøbsbetingelser, men også en personlig account manager, som sørger for tilbud, mulighed for at købe på konto og/eller de bedste leveringsbetingelser, når produkterne er på lager.